Sodobne tehnologije nam omogočajo, da se lahko danes tujih jezikov udobno učimo iz domačega naslonjača, postelje, avtobusa, vlaka ali sončne terase. Na voljo je neskončno aplikacij za pametne telefone, brezplačnih spletnih portalov in avdio programov. Zakaj nam torej še vedno ne uspe tako, kot bi si želeli, če imamo na voljo vse?

1. Nimate srčne želje, da bi jezik znali

Če se želite jezik naučiti, si morete to najprej želeti. Seveda nimamo vsi srčne želje znati nemščino, saj je mogoče to način, kako si zagotovimo boljše priložnosti. Dejstvo pa je, da si je treba znanje vsaj želeti in se potruditi, da z učenjem povežete nekaj pozitivnega. Za začetek si lahko zadate majhne korake in si obljubite nagrado za takrat, ko jih boste opravili. Seveda se potem tudi ustrezno nagradite.

2. Manjka vam jasen cilj

Kot pri vseh stvareh v življenju, je sploh, kadar vam za učenje zmanjkuje časa, pomemben cilj. Npr. Zaključil sem x ur v x mesecih. Do 5. 12. bom zaključil stopnjo A2. Postavite si merljive cilje. Cilj: »Rad bi bolj znal nemščino«, boste težko ocenili v smislu uspešnosti. Do 1. 11. bom na spletnem portalu predelal x stopnjo. Vsak dan naredim 10 vaj in si prislužim jokerja. Tako zveni bolj oprijemljivo.

3. Nimate podpore pri učenju

Včasih je lahko težava v tem, da se čutite pri samostojnem učenju izgubljene in bi želeli več podpore učitelja, ki vam razloži naučeno, vas spravi k učenju in vam pomaga, da hitreje napredujete. Ne glede na to, kako samodisciplinirani morda mislimo, da smo, nam gre z nekom, ki skrbi, da redno delamo in hitreje napredujemo, neprimerno lažje.

4. Imate negativno sidro

V NLP-ju (nevrolingvističnem programiranju) obstaja termin negativno sidro, kar pomeni, da ste v preteklosti določen tuj jezik povezali z nekim negativnim dražljajem. Morda ste imeli tečno učiteljico v osnovni šoli, se je kdo posmihal vašim napakam ali pa ste se kdaj enostavno zmotili pri uporabi jezika in se počutili neskončno neumno. Vaši možgani so ta negativen občutek povezali npr. z angleščino in tako vsakič, ko pomislite na angleščino, začutite v telesu odbor … in se odločite, da letos še ni pravi čas, da jo izboljšate.

5. S tujim jezikom preživljate premalo časa

S tujim jezikom gradite tako kot z maternim jezikom odnos. Tudi v partnerskih odnosih ne morete pustite osebe »čakati« pol leta ter več in pričakovati, da boste z njo/njim imeli enako povezan odnos kot prej. Pri jeziki ni prav nič drugače.

Kdaj ste nazadnje preživljali čas z vašim »izbrancem/izbranko«? (nemščino, angleščino, španščino itd. hmmm … vse so ženskega spola, naj vas to ne moti :)) Več časa kot jim boste namenili, bolj boste z njim povezani, bolj boste razmišljali v izbranem tujem jeziku in lažje vam bo ad hoc odgovoriti v njem, ko vas bo na telefonu ulovil poslovni partner iz tujine.

Katerega od nasvetov boste uporabili danes in si tako odplavali novemu življenjskem obdobju naproti?:)

Leave a Reply