Portal Workaway.info ponuja vsem svojim članom, da preko portala najdejo možnost za delo v tujini. Osnovna ideja portala temelji na predpostavki, da večina ljudi nima toliko sredstev, da bi si lahko financirala 1-letno potovanje okrog sveta, zato si vmes lahko poiščejo priložnostna dela (največkrat gre za delo v zameno za prenočišče in/ali hrano). Nekateri ponudniki iščejo popotnike za dalj časa (minimalno 1 mesec), medtem ko se drugim lahko pridružiš tudi za teden ali dva.

Letna članarina znaša 22 evrov za dve leti, za 2 prostovoljca, ki potujeta in delata skupaj, pa celo samo 29 evrov. Za tiste, ki radi delate zunaj, je ponudbe več kot preveč – od rančev s konji in kmetij, kjer gojijo sivko, pa do “običajnih” kmetij, kjer iščejo prostovoljce za delo z živalmi, obiranje sadja … Možnosti na manjka tudi za kulturne in jezikovne navdušence – galerija, festivali, jezikovni tečaji za otroke po celem svetu.

Pozoren je treba biti pri državah v razvoju, ki pri nekaterih delih vseeno zaračunajo nadomestilo za stroške bivanja in prehrano. Zelo iskano delo je tudi varstvo otrok, za kar pa je pogosto dobro, da poznate jezik države, v kateri boste prebivali – ali pa vsaj jezik, ki ga govori družina. Med našimi sosedi je vse polno ponudbe v Italiji, ne manjka pa je tudi v Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem. Tudi Slovenci smo se priključili trendu in tako že kar 16 ponudnikov ponuja delo prostovoljcem. Slovenska družina išče angleško govorečo varuško za poletni čas in ji zato poleg prehrane in prenočišča ponuja še plačilo. Torej, kaj še čakate! Work your way! ?