Danes se lahko tuje jezike učimo in (uporabljamo) od praktično kjer koli. Vseeno ali se odločite za spletni portal, aplikacijo na pametnem telefonu, avdio program ali individualni tečaj preko Skypa, možnosti je nešteto. Da pa ne bo ostalo samo pri besedah in občutku da ste »vsaj nekaj naredili«, vam danes pošiljam 5 nasvetov, kako biti pri samostojnem učenju učinkoviti.

Prvič: Čas za pogovor, igranje ali reševanje nalog v tujem jeziku naj postane del vaše rutine.

Ljudje smo bitja navade. Bolj kot neka aktivnost postane del naše navade, lažje jo osvojimo in več časa ter pozornosti ji namenimo – posledično so tudi rezultati boljši. Verjetno se vam je že zgodilo, da ste se vpisali na skupinsko športno vadbo in v tistem času pridobili mišično maso ter kondicijo, ker je bilo to »na vašem urniku« in ste se tako lažje motivirali za aktivnost. Enako je pri tujih jezikih. Zakaj ne bi med kuhanjem poslušali avdio program namesto radia ali pa brali knjigo namesto gledali televizijo?
Če imate rade koledarje, si vpišite čas, ki ga preživljate v tujem jeziku, v svoj »urnik« in se da držite.

Drugič: Naj postane učenje zabava in ne mučenje:)

Če nam neka aktivnost ni simpatično in se v njej ne počutimo dobro, bomo slej kot prej odnehali – in vprašanje, kdaj bomo ponovno začeli, saj so jo naši možgani zapisali v spomin kot mučno. Zato menjajte aktivnosti, da bo preživljanje časa v tujem jeziku pestro. Če se enkrat učite slovnico, si drugič odprite simpatične vaje na spletnih portalih (npr. duolingo.com) in odprlo se vam bo novo obzorje. Sama se na tem portalu učim španščino in sem zelo zadovoljna – simpatično, skozi igro, zanimive slike in majhne enote, ki jih brez težav razporedite v dnevno rutino. Poskusite:)

Tretjič: Svoje znanje redno preverjajte

Naj ne ostane pri nenehnem branju slovnice, izpisovanju besed v dolge sezname in učenju nemških določnih členov. Najdite način, da svoje znanje redno preverjate z vajami in testi ali z nekom, ki vas »sprašuje«, kaj ste se naučili ali se z vami pogovarja. Na ta način boste znanje uporabili v praksi, se slišali, kako govorite oz. videli, kako besedo zapišete.

Četrtič: Ne puščajte odprtih vprašanj

Če vam nekaj ni jasno in sploh če je to osnova jezika, ne puščajte tega vprašanja odprtega. Poiščite odgovor ali, če ga ne najdete sami, pomoč pri profesorju tujega jezika, saj si tako zagotovite, da se vam hišica znanje gradi na trdnih temeljih. Več ko bo namreč v prihodnosti novega, težje boste nekam »obesili«, če bo v zidu manjkalo vse polno zidakov.

Petič: Govor se izboljša z govorom, pisanje s pisanjem …

poslušanje s poslušanjem in branje z branjem. Če želite bolj tekoče govorite, potem to ne bo šlo tako, da več berete. Seveda boste izboljšali besedišče, a govor bo ostal na istem mestu. ali obratno. Če želite izboljšati pisanje, potem vam pogovor v tuje jeziku ne bo prav veliko pomagal, sploh pri jezikih, kjer izgovorjava ni identična zapisu (in takšnih je zelo veliko:)).

Zdaj pa veselo na delo ?