Vse več Slovencev išče delo čez mejo v sosednji Avstriji. Prednosti so tako za sezonske delavce kot tudi za visoko izobražen kader. Pri večini pa je pogoj znanje nemščine.

Zakaj delo v Avstriji?

Avstrija ima v primerjavi z drugimi državami Evropske unije zelo nizko brezposelnost, zato je za nekatere kadre lažje najti delo kot v drugih državah. Poleg tega je za delavce dobro poskrbljeno z zakonodajo, kar vam zagotavlja, da je delavec cenjen in ustrezno plačan.

Prebivalci slovenske Štajerske so že v preteklosti iskali priložnosti čez mejo – to pa vam pove tudi podatek, da že desetletja obstaja jutranji vlak, ki vas zjutraj pripelje na graško železniško postajo! Danes lahko ob jutranji vožnji preko meje srečate kar nekaj slovenskih registrskih tablic.

Številni se namreč odločijo za delo v Avstriji, ker je njihova denarnica tudi ob koncu meseca debelejša. Povprečna mesečna bruto plača znaša v Avstriji približno 2.000 evrov, kar je 500 evrov več kot pri nas. Seveda pa je plačilo odvisno od vašega znanja, izkušenj, delovnega mesta in tudi regije, v kateri dobite delo.

Kako najti delo?

Večina ljudi najprej pregleda spletno stran EURES. Na njen so objavljane delovna mesta zavodov za zaposlovanje in podobnih agencij po celi Evropi.

Možnosti za delo v Avstrijo so pestre. Sezonska dela posredujejo številne agencije. Sama sem pri zbiranju informacij za ta članek že več kot eno leto spremljala dela na spletni strani http://www.career-account.com/ ki ponuja delo v gastronomskem in hotelirske sektorju.

Dela, ki se navadno ponujajo na tej spletni strani, so:

– Vodstveni položaji v hotelu

– Praktikanti v hotelu

– Nadzor in nabava

– Prodaja in marketing (vodja, sodelavci, asistenti, koordinator)

– Kadrovska služba

– Strežno osebje

– Recepcija

– Nočni portir

– Telefonist

– Čiščenje (vodja, čistilke …)

– Kuhinja (vodja kuhinje, vodja kuharjev, kuharji, pek, pomoč v kuhinji, pomivalec posode …)

– Animacija (za otroke, odrasle, varstvo otrok v tujem jeziku)

– Tehnično področje (električar, tehnik, hišnik …)

austria

Če vas zanima delo v Avstriji, ki ni nujno povezano z gastronomijo. Vam priporočam, da si pogledate še naslednjo stran:

www.karriere.at

To je nekakšna ustreznica portala MojeDelo.com, na katerem s prijavite, si naredite račun in se preko njega prijavljate na razpisana delovna mesta. Na objave delovnih mest se lahko prijavite, tako da vam ni treba vsak dan spremljati, kaj je novega.

Če znate dobro nemško, je portal tudi zakladnica informacij glede dela v Avstriji. Najdete lahko tako nasvete o tem, kako najti službe preko socialnih omrežij, kot tudi kako načrtovati svojo poklicno pot.

Na kaj biti pozoren, ko iščete delo v Avstriji

– Pozanimajte se, kdaj začnete z novim delovnim mestom in ali vam delodajalec pomagati pri iskanju stanovanja. Tako lahko pravočasno načrtujete svojo selitev.

– Če živite blizu meje, se pozanimajte, na kakšen način boste dobili povrnjene potne stroške za delo v Avstriji (vlak, avtobus, avto, itd.).

– Avstrijci pogosto objavijo plače v bruto zneskih. Za okvirno pretvorbo med bruto in neto lahko uporabite naslednji pretvornik http://www.karriere.at/content/salarycalculator-frame

Seveda je pretvornik okviren, za točne številke je najboljše povprašati delodajalca.

– Spremljajte oglase, kateri profili se najbolj iščejo. Trenutno so v Avstriji najbolj iskani tehniki, prodajni zastopniki, IT-strokovnjaki, medicinske sestre, kuharji, natakarji, sobarice, in delavci za preprosta dela.

– Če se v Avstrijo vozite vsak dan čez mejo, vam pripada posebna davčna olajšava (približno 10.000 evrov).

– Znanje nemščine je pri delu v Avstriji večinoma prednost, pogosto pa celo pogoj, zato izboljšajte znanje nemščine.

– Pri prijavi na razpisano delovno mesto bodite pozorni, da vaša prijava in življenjepis nimata polno napak oz. sta nejasna.

– Če podjetje v Avstriji zahteva mednarodno veljavno potrdilo o vašem znanju nemščine, ga lahko opravite pri dveh institucijah: RIC in Goethe Institut. Pri obeh je priporočljivo, da se na test dobro pripravite, saj imajo roke za opravljanje izpita vsakih nekaj mesecev.

Ne znaš dobro nemščine?
Izbiraš lahko med naslednjimi spletnimi programi za samostojno učenje:
Nemščina v zdrastvu
Splošni online tečaji nemščine