Kako že pravijo: “Pazi kaj si v življenju želiš, ker se lahko uresniči” :). S partnerjem sva kar nekaj let razmišljala, da bi se preselila na Tenerife. Ugotovila sva, da gre za subtropski otok z milo klimo na vrhu katerega stoji simpatičen vulkan ter relativno dobre povezave v Evropo (jaz znam biti kar domotožna). Od takojšnje selitve naju je odvračal predvsem podatek o visoki brezposelnosti, ki je pred leti kazal kar 36 % (takšna statistika je delna posledica relativno visokega in dolgo trajajočega nadomestila).  Po srečnem naključju (ali pa tudi ne) je partner pred tremi leti dobil preko slovenskega podjetja službo na otoku, sama pa sem se mu pridružila čez nekaj mesecev. Otok me je očaral in presenetil nad vsemi pričakovanji. Zakaj je Tenerife kraj, kjer obstaja velika verjetnost, da ga ne boste nikoli zapustili:

1.Ocean, palme in sonce (klima)

Klima na otoku je odlična. Živim na jugu in sonca mi res nikoli ne manjka. Dežuje mogoče 5x na leto. Dežnik sem si kupila letos prvič, pa še tega sem uporabila ravno za 10 minut. Zaradi vpliva oceana nikoli ni prevroče in nikoli premrzlo. Tako termometer ne zahaja čez 35°C niti sredi poletja, pozimi pa se temperatura ne spušča pod 15°C.

2. Življenje ob plaži je boljše

Sem bolj morski tip človeka in mi veliko pomeni, da imam plažo blizu. To namreč v praksi pomeni, da se po ali pred napornim delovnim dnem lahko odpravim na sprostitev na plažo in skok v svež ocean. Prvo leto sem vse proste trenutke preživela na plaži s knjigo v roki (prej sem to počela samo na dopustu). Na voljo imam vse od peščenih, peskastih do skalnih plaž. Naravne plaže so popolnoma črne, prekrite z vulkanskim peskom, nekaj plaž ima rjav pesek, ki so ga uvozili z Gran Canarie. Najbolj znano plažo las Teresitas pa krasi zlat saharski pesek.

3. Divja narava

Eden mojih pomislekov glede selitve je bil, da je otok Tenerife znan po masovnem turizmu. V resnici je le nekaj kilometrom južnega otoka natlačena s turističnimi kompleksi. Velika večina Tenerifa  je neposeljena in prežeta z izjemnimi naravnimi lepotami. Najprej sem na otok prispela za en teden kot turistka. Zelo me je veselilo plezanje na manjše vulkanske kraterje in vsakič sem se ob pogledu na pokrajino spomnila na življenje glavnega junaka iz knjige Mali princ, ki je na svojem planetu vsak dan čistil vulkanske kraterčke. Kasneje, ko sem imela za raziskovanje več časa sem si pogledala vse od najvišjih klifov v Evropi, najvišjega vrha v Špaiji El Teide, oblačnega gozda na Anagi itd. Tenerife ponuja ogromno pohodnih poti. Najbolj zanimivo je, da lahko v nekaj urah vidiš več klimatskih pasov. Tako se lahko v hladnejšem delu leta na Teide zjutraj kepaš, popoldne pa se kopaš na plaži. 

4. Prijazni in pozitivno naravnani ljudje

Kanarci so res neverjetno prijazni. Zdi se mi, da poleg klime turisti sem prihajajo, ker so ljudje res zelo odprti in topli. Na Tenerifu živim tri leta in me vedno znova presenetijo. Na cesti vse spuščajo v verigo, ustavljajo pešcem, hupa se vsake toliko zasliši, vendar samo kadar pozdravljajo znance na cesti. Zelo dobro se spomnim kako odlično sem se počutila na začetku, saj je vsako naročilo v restavracijo pospremljeno z besedami kot so guapa (lepotica), mi amore (moja ljubezen), mi nina (moja mala), mi cielo (moje nebo). Hitro sem  ugotovila, da je to del vsakdanjega besednjaka namenjen vsem ženskam.

5. “Fieste”ali vsak dan je dober za zabavo

Praznikov in dela prostih dni je ogromno. Vsak mesec imajo en teden ali en vikend podaljšan. Najbolj divje je februarja, saj je to čas karnevala. Vsaka vas ima svoje rajanje, največje je v glavnem mestu Santa Cruz v času pusta. Potem pa je vsak vikend v drugem mestecu povorka z maskami. Glede mask so zelo sproščeni, najbolj smešni so 50+ letni strici oblečeni v miki miške in 15 letni fantje v playboy zajčke. Karneval zaključijo s sežigom ribe in moškimi vseh let oblečenimi v nekakšne seksi vdove, vsak pa ima pri sebi umeten penis iz čudnih gelastih materialov ali na baterije z lučkami. Kmalu za karnevalom je na vrsti semana santa (velikonočni teden), kanarski dnevi, romanja, junija je praznovanje luči… Novoletni prazniki pa trajajo vse od 24.12. do 6.1.

6. Aromatično tropsko sadje

Vso sadje, ki sem ga do sedaj imela priložnost poskusiti je možno kupiti tukaj pri lokalnih pridelovalcih. Kanarski otoki so znani po pridelovanju banan, ki so namenjene domači porabi. Meni gredo najbolj v slast papaje, mangi in avokado. Mangi so najboljši kar sem jih kadarkoli jedla, cena pa zelo zmerna. Sezona mangov traja vse od julija do decembra.

7. Brez komarjev in kač

Zelo sem bila navdušena, ko sem ugotovila, da lahko vsak večer na terasi posedam, brez, da bi me ob tem jedli vsaj trije komarji naenkrat. Vsake toliko se sicer najde kakšen, vendar repelenta ne potrebuješ. Prav tako te na pohodu ne bo presenetila kača, saj jih na Kanarskih otokih ni.

Na splošno pa se življenje pod palmo ob oceanu ne razlikuje kaj dosti od tistega pod Alpami. Samo kakšno težavo rešimo z večjo lahkotnostjo, saj je vsaj ena stvar skoraj gotova, da bo tudi jutri lep sončen dan.

Jasmina Pečoler

www.tenerifenadlani.com