Ekipa Izlet na dlani je za vas pripravila zelo uporabne nasvete za nakup letalskih vozovnic – da boste že letošnji dopust potovali ceneje in dlje!:)

 

  1. Uporaba spletnih strani z meta iskalniki

Spletne strani, ki vsebujejo iskalnike letalskih vozovnic, vam ponujajo preprost način cenovnih primerjav med številnimi letalskimi družbami, tako nizkocenovnimi kot tudi rednimi linijami. Poleg omenjenega vam ponujajo tudi cenovni pregled ponudnikov nastanitev in najemov avtomobilov. V primeru iskanja letalskih vozovnic vam takšen spletni iskalnik sam razvrsti cenovni nabor letalskih vozovnic različnih letalskih družb za želeno obdobje potovanja.

Če iskalniku omogočite širši izbor termina iskanja (npr. +/- 3 dni), bo temu primerno podan cenovni nabor letalskih vozovnic v tabelarični obliki. Pomembno je vedeti, da so prvotno podane cene v iskalniku informativne narave in je za končno ceno treba preveriti na naslovu, ki prikazuje dejanskega ponudnika letalskih vozovnic. Z iskalniki se torej ne izvajajo rezervacije, temveč se te izvedejo na neposrednem naslovu ponudnika letalskih vozovnic, ki je bil vključen v cenovno primerjavo v iskalniku. Meta iskalniki so preprost način prikaza informativnih cen za določeno destinacijo, predvsem če ne poznate dobro cenovnih okvirov. Primera najpogosteje uporabljenih meta iskalnikov sta Kayak in Skyscanner.

  1. Izbor primernih terminov in destinacij za potovanje

Glavna sezona za potovanja je pogosto vezana na vaše „počitnice“. V času velikonočnih praznikov, prvomajskih praznikov, poletnih počitnic in novoletnih praznikov so cene letalskih vozovnic precej višje kot običajno. Podobno velja tudi za destinacije: npr. v času deževne dobe so letalske vozovnice za nekatere destinacije precej ugodnejše, čemur se prilagajajo tudi ponudniki letalskih vozovnic in letalske družbe. Včasih velja tudi pravilo, da so najugodnejše letalske vozovnice na voljo za lete v torek, sredo ali četrtek. Leti med petkom in ponedeljkom imajo pogosto najvišje cene.

Najbolje je, da skušate biti pri načrtovanju vsaj nekoliko prilagodljivi glede terminov in se izognete sezonam „počitnic“ oz. za te začnete načrtovanje zares dovolj zgodaj, ko so na voljo še morebitne akcijske cene ponudb letalskih vozovnic. Če potujete izven sezone „počitnic“, je dovolj zgodaj, da se za rezervacijo letalskih vozovnic odločite okvirno mesec in pol do enega meseca pred samim odhodom.

Najprimerneje oz. cenovno najugodneje je seveda spontano odločanje za destinacije in termine glede na objave posameznih akcij letalskih družb. Akcije so skoraj vedno časovno precej omejene predvsem glede na število prostih sedežev, tako da se je za rezervacijo oz. nakup treba odločiti precej hitro. Spletna stran Izlet na dlani omogoča brezplačno vsakodnevno elektronsko obveščanje o akcijskih ponudbah.

Celoten članek je objavljen na DVD-ju Tujina? Zakaj pa ne?! Kako najti delo v tujini: za tiste, ki si želijo spremembe. Več o DVD-ju.