Naložimo se v avto, pogledamo, katere vinjete potrebujemo in … že se peljemo Proti državi ur, Milke, smučišč in nevtralnosti – Švici!
Tokrat ne turistično, ampak na solarni kamp. 1 teden, 20 udeležencev, 1 kmetija, 200 sončnih kolektorjev, 1 streha … in na koncu 25 kW sončne energije!!!

Cilj tega tedna je, da družini v mali švicarski vasici Buchrütti postavimo funkcionalno sončno elektrarno, izmerimo potencial za uporabo sončnih celic po celotni vasi ter na koncu svoje izsledke predstavimo županu in krajanom.

35 stopinj v senci, 40 stopinj na strehi
Vročinski val ni prizanesel niti Švici, zato smo začetek tedna naleteli na pasjo vročino! K sreči so bili prvi dan na strehi predvsem Afričani in Brazilci – vsi sicer vajeni vročine, a je seveda po prihodu v osrčje Alp niso pričakovali.

Odklenjene „garaže“ v vasi in mesta brez kriminala
Med merjenjem solarnega potenciala na strehah hiš v vasi sem opazila, da hiše nimajo klasičnih zidanih garaž, ampak avto parkirajo pod nadstreške, ki so na sprednji strani zaprti s steno. Ob tisti steni pa imajo police z vso mogočo kramo, športno opremo, avtomobilsko opremo – VSE ODKLENJENO oz. lahko dostopno! Na moje presenečenje so mi odgovorili, da je to normalno, ker smo pač na vasi. Vodja naše ekipe Retze, sicer po rodu Nizozemec, a poročen s Švicarko, nam je razložil takole: „Švicarji so prišli do stopnje, ko že vsi imajo 5 avtomobilov, zato ne vidijo smisla, da bi jemalo od drugih – saj tako ali tako imajo vse, kar želijo. Čas raje namenijo drugih bolj pomembnim stvarem.“ Ob misli na slovensko „foušijo“ sem se sama pri sebi namuznila … Sicer v zadnjih letih tudi stopnja kriminala v večjih mestih narašča. Zasluge za to pripisujejo nekaterim tujcem, ki pridejo v Švico zgolj „po nakupih“ – odnesejo, kolikor lahko in doma drago prodajo.

Kaj je bilo najlepše?
Martin, glava družine, se že tako ali tako lepo smeji, ampak ko smo konec tedna priključili solarno elektrarno, so njegove oči prav žarele. Kot majhen otrok je ves zadovoljen in ponosen opazoval novo pridobitev.
Kaj torej dalo tednu pečat? Težko je opisati občutek, ko si del takšne energije! Kar poletel bi lahko! Bolj, ko je šlo delo h koncu, bolj je naraščalo pozitivno vzdušje in pričakovanje. Še 6 sončnih panelov, še 5, še 4, še 3, še 2 ….. še ZADNJI PANEL!!! Navdušenje, vzklikanje, fotografiranje, objemanje!! Juhuuu, uspelo nam je!!