Pa sem prišla do meni najljubšega dela najinega potovanja – potepanja po narodnem parku Yellowstonu. Do njega naju je čakalo več kot 1000 km vožnje z avtobusom, nazaj pa malo manj …

Po neskončnih puščavah sem v mislih preklinjala mojega sopotnika, čigar ideja je bilo Yellowstone! A na koncu je preseglo najino pričakovanja!

Vas zanima zakaj?

Slike povedo več kot 1000 besed ?

 

 

Yellowstone je tudi geološko prav poseben fenomen. Je namreč SUPERVULKAN!

Kaj je to? To je geološki fenomen, neprimerljivo večji od običajnih izbruhov vulkanov. Nazadnje je izbruhnil pred 640 tisočimi leti.

Kaj bi se zgodilo, če bi izbruhnil?

Napovedi geologa Boba Smitha so, da bi pred superizbruhom močni potresi stresali okolico, nato pa bi sledila velikanska eksplozija.

Po prvem izbruhu bi sledil  požar, ki bi ga povzročili oblaki plina in skal s temperaturo več kot 100 stopinj Celzija. Pepel požara bi prekril zahodni del ZDA, onemogočil letalskih promet in transport hrane po svetu. Nekateri ocenjujejo, da bi umrlo približno 87 tisoč prebivalcev.

Zanimivo je, da so zadnji trije supervulkani v Yellowstonu izbruhnili približno s periodo 800 tisoč let. Zadnji med njimi je bil pred 640 tisočimi leti, zato se vnemajo razprave geologov, ali lahko pričakujemo nov izbruh. Smith je med preučevanjem Yellowstona ugotovila, da so se tla malenkost dvignila in nato čez 6 let ponovno spustila, a kljub temu trdi, da ni razloga za preplah.

Pozdravili so naju bizoni in losi ?