Živjo 🙂

 

Si kupil/-a oz. želiš kupiti najin izdelek za učenje tujih jezikova, a hočeš svoje novo kupljeno znanje posneti na CD-je in ga poslušati v avtu ipd., kjer tvoja naprava ne podpira drugega kot navadne zvočne (avdio) CD-je?

Ni problema, vse kar potrebuješ je računalnik, (brezplačen) program za snemanje zvočnih CD-jev in seveda prazne CD-je – za eno stopnjo katerega koli najinega programa potrebuješ 4 ali 5 CD-jev (ta izračun velja za 80-minutne CD-je), razen za Poslovno komuniciranje v nemščini, kjer je v trenutni obliki dovolj 1 prazen CD.

Navodila pred tabo veljajo za snemanje z brezplačnim programom DeepBurner, ki si ga lahko preneseš tukaj – na desni strani si preneseš izdelek DeepBurner Free (brezplačen program) oz. izdelek DeepBurner Pro (plačljiv program z več funkcijami – snemanje video DVD-jev ipd.) – program trenutno ni v celoti preveden v slovenski jezik, tako da je pri navodilih uporabljena angleščina, zraven pa so prevedene ustreznice angleških imen gumbov, možnosti ipd.

Za namestitev programa slediš običajnemu postopku namestitve za programe v operacijskem sistemu Windows – če imaš težave (namestitveni program uporablja angleščino), mi piši na info@stinovtujino.com ali iztokgrilc.25@gmail.com.

Sedaj pa na navodila (pri vsakem posameznem poglavju je zraven za pomoč slika z označenimi gumbi, polji ipd. – če se s slik ne da česa razbrati, povečaj raven povečave ali odpri sliko posebej) 🙂

 

Prazen CD

V CD/DVD enoto računalnika vstavi prazen CD. Če so bili kupljeni že dolgo nazaj in se na njih že nabira prah, preveri spodnjo stran, da ni na njej pritrjena kakšna smet ali da ni prisotnih opaznih poškodb – risov, razpok ipd. Morebitne smeti lahko odstraniš z mehko krpo ipd., če pa je poškodb veliko, pa bo to lahko močno vplivalo na kakovost posnetka (preskakovanje itd.) in raje vstavi drug CD.

 

Zvočni (avdio) CD (slika 1)

Zaženi program DeepBurner in izberi možnost Create audio CD (Ustvari zvočni CD) ter klikni gumb Naprej.

 

Izbira datotek za snemanje (sliki 2.1 in 2.2)

Z desno tipko na miški klikni v največji (prazen) okvirček na ekranu in izberi možnost Add track(s) to layout (Dodaj posnetke na seznam). Odpre se ti standardno okno za izbiro datotek v operacijskem sistemu Windows (slika 2.2), kjer na običajen način izbereš datoteke (lahko jih izbereš več naenkrat), ki jih želiš posneti (zaenkrat se da tako posneti datoteke mp3 (pri najinih izdelkih so vse datoteke v obliki mp3); za druge zvočne datoteke potrebuješ program, ki jih bo pretvoril v obliko mp3 – zelo dober in brezplačen takšen program je fre:ac). Ko izbereš vse datoteke, klikni Odpri (desno spodaj v tem novem oknu za izbiro datotek).

 

Kaj če izberem preveč datotek? (slika 3)

V spodnjem desnem kotu imaš nekaj pomembnih polj, kjer je navedena skupna dolžina izbranih posnetkov, pod njo pa, koliko še manjka do 22 minut (stara vrsta CD-jev), 74 minut (na nekatere prazne CD-je lahko posnameš za 74 minut posnetkov) oz. do 80 minut (tipični prazni CD-ji, ki jih lahko kupiš v (računalniški) trgovini) – zate je pomembna tista vrstica, ki se nanaša na tvoj prazen CD (ta podatek je običajno na embalaži praznih CD-jev, pa tudi na desni strani vrhnje strani posameznega ploščka).

Če je polje, ki ustreza tvojemu praznemu CD-ju obarvano rdeče in skupna dolžina presega kapaciteto CD-ja za snemanje, moraš nekaj datotek izbrisati. Najbolje, da na zadnjo datoteko klikneš z desno tipko na miški in nato izbereš Remove track(s) from layout (Odstrani posnetke s seznama) oz. klikneš na posnetek z levo tipko na miški in pritisneš tipko Delete/Del (Izbriši) na tipkovnici. Če je skupna dolžina posnetkov še vedno prevelika, ponovi postopek za naslednje datoteke s konca seznama (lahko jih tudi takoj izbereš več naenkrat).

 

Sedaj je vse v redu (slika 4)

Ko skupna dolžina vseh posnetkov ustreza kapaciteti tvojega praznega CD-ja za snemanje, klikni v zgornji vrstici gumb Burn disc (Zapeči plošček), mavrično obarvan simbol za CD.

 

Snemanje (slika 5)

Prestaviš se na drugo okno, kjer malo počakaš, da se v zgornjem okvirčku nehajo izpisovati vrstice (po navadi je to takrat, ko v zadnji vrstici piše Search completed (Iskanje zaključeno)), in klikneš gumb Burn (Zapeči) desno spodaj.

Če se ob tem oz. kasneje pri snemanju CD-ja pojavi napaka, da je na CD-ju premalo prostora oz. da je skupna dolžina izbranih posnetkov predolga (zelo redko, če je skupna dolžina izbranih posnetkov manj kot 5 sekund krajša od navedene kapacitete praznega CD-ja), se vrneš nazaj na okno za izbiro posnetkov za zapis (klikneš CD slika levo zgoraj) in izbrišeš še eno datoteko s konca seznama ter poskusiš znova. Če bo še vedno javilo isto napako, je CD najverjetneje poškodovan ali pa imaš smolo, ker se lahko zgodi, da je v škatli praznih CD-jev kakšen, ki ima zaradi napake izdelovalca ipd. premajhno kapaciteto.

V primeru kakršne koli druge napake, me kontaktiraj na info@stinovtujino.com ali iztokgrilc.25@gmail.com.

Snemanje CD-ja je končano, ko slišiš „zvok fanfar“ (TA-DAAAM) in se odpre CD/DVD enota.