V svojih 10 letih poučevanja nemščine in angleščine sem ugotovila, da je nemščina v naših glavah pogosto v kategoriji “težkih jezikov”. 

Se strinjam, da ima nemščina spole samostalnikov, ki niso enaki našim – die, der, das. In tako se ne moremo vedno zanesti na svoj občutek.

A hkrati je veliko stvari v nemškem jeziku, ki so celo lažje kot pri kakšnem drugem jeziku – npr. izgovorjava.

S tabo bi rada delila 5 korakov, ki ti bodo pomagali, da se lažje in hitreje naučiš nemščine.

Korak št. 1.: Najdi svoj ZAKAj za učenje nemščine

Preden se zapodiš v knjige in aplikacije na telefonu, naredi korak nazaj in se vprašaj, zakaj si sploh želiš izboljšati svoje znanje nemščine (ali pa se jo naučiti od začetka).

Moj ZAKAJ za učenje nemščine je bil, ker me je navdušil jezik, a hkrati ker sem se na potovanjih po Avstriji in Nemčiji rada sporazumevala v njihovem jeziku. 

Nekaj primero za tvoj ZAKAJ:

  • da lahko lažje komuniciram v službi
  • da lahko najdem službo v nemško govoreči državi
  • da lahko svoj posel razširim čez mejo
  • da se naučim nekaj novega
  • da osvežim zaprašeno znanje in aktiviram sive celice ter navežem prijateljske stike na dopustu
  • da lahko gledam nemške programe na TV

 

Korak št. 2: Ustvari mini Nemčijo pri sebi doma

Res je neizpodbitno dejstvo, da si kateri koli tuj jezik veliko hitreje zapomnimo, če živimo v tistem okolju. Ko sem 1 leto študirala v Gradcu, sem po nekaj mesecih že razmišljala, sanjala in imela notranje monologe v nemščini. Ker je bila nemščina vse okrog mene.

Ampak …

Ni ti treba živeti v Avstriji, da postane nemščina del tvojega vsakdana. Obstaja veliko načinov, da to narediš tam, kjer živiš.

Tukaj je nekaj mojih najboljših idej, ki sem jih uporabljala v prvih 3 letih študija nemščine in angleščine, da sem si v svoje študentsko stanovanje v Ljubljani “pričarala” nemško in angleško vzdušje (in tako zelooo hitro napredovala – na presenečenje mnogih profesorjev).

  • Nastavi svoj računalnik, telefon ali tablico na nemški jezik (tako boš imel-a vse menije, opomnike itd. v nemščini.). Na začetku je malo smešno, potem pa se navadiš in ti postane del vsakdana (+ res si neprestano v tujem jeziku!)
  • Dnevno poslušaj podcaste, glasbe ali avdio programe v nemščini. Če že govoriš na višjem nivoju, so podcasti in glasba super zate. Če si bolj na začetku, ti priporočam avdio programe. Tukaj ti lahko pomagamo z našimi avdio programi, v katerih poslušaš stavke in dialoge s prevodom v slovenščino. Vse gre zelo korak za korakom in s pavzami za ponavljanje, tako da jih poslušaš tudi med vožnjo ali sprehodom.
  • Poišči naravne govorce nemščine v tvojem mestu. Če si iz Ljubljane, se lahko pridružiš skupnosti Internations.
  • Glej nemške programe na televiziji.

Korak št. 3: Uporabi trike za hitrejše pomnenje besed

Ko se učiš nove besede, uporabi tehniko Pomodoro. Ta tehnika temelji na tem, da si snov razdeliš na majhne dele, npr. 20 minut ali še manj, odvisno od snovi, nastaviš štoparico in po 20 minutah narediš pavzo. 

Naši možgani si namreč najbolj zapomnnijo začetek in konec ene enote za učenje. Če je torej enota dolga 1 uro, si bomo zapomnili manj snovi, kot če je enota dolga 20 minut.

Korak št. 4: Uporabi pogovorne povezovalnike (ang. converstaional connectors) – super za začetnike, da prebijete led pri govoru.

Naj ti dam primer.

Če te nekdo vpraša: “Kako ti je všeč hotelska soba?”

Namesto: “Hmmm … v redu.” lahko rečeš takole:

Če sem odkrita, je to dobro vprašanje. Hotelska soba je v redu. Hvala ti za vprašanje. Kako pa je tvoja hotelska soba?

V tem primeru smo si frazo: 

“Um ehrlich zu sein, das ist eine gute Frage” že nekako zapomnili oz. jo lahko večkrat uporabimo pred začetkom stavka, da si pridobimo čas in lahko razmislimo o nadaljevanju. S tem se izognemu “hmmmm”, “uuummm”, “eeehhh” in tako naprej. Verjetno veš, o čem govoriš.

Nadaljevanje je samo odgovor na vprašanje “Das Hotelzimmer ist gut, danke für deine Frage.” 

Na koncu pa samo obrnemo in vprašamo še drugo osebo. “Und wie ist dein Hotelzimmer?”.

Mogoče se sliši na prvi pogled zakomplicirano, ampak z nekaj prakse vidiš, da ni.

Zakaj je to super tehnika?

  1. Naštudiramo par začetkov, ki jih vedno uporabimo in si pridobimo čas. Sliši pa se, kot da jezik obvladamo.
  2. Če na koncu še mi postavimo vprašanje, pogovor lažje steče in se razvije.
  3. Zaradi uspešno izpeljanih pogovorov pridobivamo na samozavesti.
  4. Vsak uspešen pogovor v nemščini pomaga tudi pri pomnenju novih besed in fraz. Večkrat ko jih bomo sami uporabili v stavkih, hitreje nam bodo fraze in jezik na sploh postal domač. (če je naša komunikacija omejena na “ehhmmm…ich weiß es nicht”, potem si pač naši možgani to malo bolj zapomnijo).

Korak 5: Osredotoči se na tisto, kar je pri nemščini enostavno

Ja, vem, vsi najprej pomislimo na “die, der in das”.

Ampak …

  • Nemščina ima zelo enostavno izgovorjavo – nobenih presenečenj kot pri angleščini.
  • Nima nobenih združevanj besed, kot je v francoščino.
  • Nikoli ne napišeš podvojenih črk (razen, če jih tudi izgovoriš), tako kot v angleščini. 
  • Tako kot besedo slišiš, jo tudi napišeš. Temu se reče, da je fonetični jezik. Ko enkrat slišiš jezik, je pisava mala malica:). Angleščina je povsod dvojne t-je, m-je in še kaj.

 

 

Če želiš preizkušeno metodo in avdio program za učenje nemščine na vseh nivojih (začne se na osnovnem nivoju A1, nadaljuje na A2 in končna na B1/B2 oz. s poslovno nemščino), potem ti lahko pomagamo.

Prav tako tudi za angleščino.

Naša celotna zbirka avdio programov v paketu VSEVED zajema preko 30 ur avdio programov in 8 PDF-prepisov celotnega besedila v tujem jeziku in prevodu. 

Učenje nemščine še nikoli ni bilo tako enostavno in dostopno – že od 33 evrov dalje.

Klikni tukaj in si oglej našo ponudbo.